NOUTATI

ADEVERINTE ELIBERATE LA INCETAREA CONTRACTULUI DE MUNCA

11 septembrie 2018

Potrivit legislatiei in vigoare, un angajator are obligatia de a-i elibera salariatului a carui contract de munca inceteaza o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta.
Aceasta adeverinta obligatorie trebuie sa arate durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate.
In reglementarea anterioara, aceasta adeverinta se elibera doar la solicitarea salariatului.

ATENTIE!
Potrivit art. 8 alin. (41) din HG nr. 500/2011 introdus prin HG nr. 877/2016, aceasta adeverinta se elibereaza in mod obligatoriu, chiar daca nu este solicitata.
Daca salariatul va solicita, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia si un extras din registrul privat/public, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul privat/public si din dosarul personal/profesional, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Nerespectarea acestor obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

1. Documente care se elibereaza obligatoriu, fara a fi necesara solicitarea salariatului:
La incetarea contractului individual de munca, angajatorul are obligatia sa elibereze salariatului o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate indiferent daca acesta solicita sau nu eliberarea adeverintei. In reglementarea anterioara, aceasta adeverinta se elibera
doar la solicitarea salariatului.

2. Documente care se elibereaza la solicitarea salariatului
– La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul privat/public si din dosarul personal/profesional, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

– La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal/profesional.

– Orice persoana are dreptul sa interogheze, sa solicite si sa obtina de la Inspectia Muncii date din registrul privat/public cu privire la activitatea pe care a desfasurat-o in calitate de angajat/persoana platita din fonduri publice, durata activitatii, sala riul, vechimea in munca si in specialitate, intr-un termen de 5 zile de la data solicitarii.

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l: