NOUTATI

Declarația unica pentru persoanele fizice este disponibila in format electronic

3 iunie 2018

Declarația unică pentru persoanele fizice (fostul formular 212), care înlocuiește mai multe formulare fiscale, printre care 200, 220 și 600, a fost publicată în martie 2018, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în Monitorul Oficial, iar de miercuri este disponibilă și în format electronic. Aceasta este folosită de-acum, în principal, de persoanele fizice autorizate (PFA) și de ceilalți contribuabili care obțin venituri din activități independente, din investiții sau din chirii, printre altele.

Fiscul a publicat modelul declarației unice, împreună cu instrucțiunile sale, în luna martie 2018, în Monitorul Oficial, prin intermediul Ordinului ANAF nr. 888/2018. Formatul electronic al declarației, ce este disponibil aici.

Formularul electronic este disponibil și în Spațiul Privat Virtual, conform unui comunicat de miercuri al Ministerului Finanțelor: „Începând de astăzi, 16 mai 2018, orice persoană care realizează venituri din activități economice sau alte categorii de venituri are posibilitatea să le declare online prin intermediul formularului electronic inteligent al declarației unice, disponibil în Spațiul Privat Virtual. Formularul calculează automat cuantumul impozitelor și contribuțiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe portalul ANAF în secțiunea «Spațiul Privat Virtual», rubrica «Descărcare declarații».

Formularul este folosit pentru:

  • declararea venitului realizat în anul 2017 de persoanele fizice;
  • declararea impozitului pe venitul estimat și a contribuțiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice începând cu anul 2018.

Formularul 212 este depus, în mod obișnuit, în format electronic (prin intermediul Spațiului Privat Virtual sau e-guvernare.ro), însă pentru anul 2018 este acceptată și varianta depunerii în format tipărit (în dublu exemplar). Pentru 2018, termenul de depunere este 15 iulie, apoi, din 2019, termenul este 15 martie.

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l: